Evenimentele care i-au marcat evolutia poarta amprenta istoriei europene . Marturiile arheologice pastrate în muzee din Bucuresti, Cluj Napoca, Alba Iulia, Târgu Mures, Ludus, Budapesta, Viena, în colectii particulare (vase, unelte, arme, podoabe, monede), izvoare documentare si cartografice, precum si tratatele de istorie atesta vechimea multimilenara a asezarii noastre, continuitatea si vietuirea a comunitatii omenesti de aici din antichitate pâna în zilele noastre .
Ludusul a facut parte, succesiv din Dacia, din Impriul roman, din formatiuni statale specifice începutului de evul mediu (romanie populara, cnezat, voievodatul lui Gelu) din voievodatul Transilvaniei dominat de nobilimea maghiara ( sec XII – XVI ) din principatul Transilvaniei aflat sub suzeranitate otomana ( sec. XVII – XVII ), din Imperiul habsburgic (sec. XVII – XIX ), din Imperiul austro-ungar (1867 – 1918).
Mii de ani a fost un simplu sat. Denumirea de Ludus ca asezare umana este mentionata pentru prima oara într-un act de vânzare – cumparare a mosei Ludus între doi nobili maghiari, în anul 1377 . În acest an se împlinesc, asadar 625 ani de la prima atestare documentara.
În anul 1800, Ludusul este ridicat la rangul de comuna, comitatul Turda Aries, plasa Bogata de Mures.
În 1850 este creata Plasa Ludus, care va supravietui pâna în anul 1949, comitatul Turda Aries . Dupa Marea Unire de la 1 Dec. 1918, Ludusul, asemenea întregii transilvanii revine între hotarele vechii Dacii în România reintregita, în Regatul României, judetul Turda. Din ziua de 30 decembrie 1947 a facut parte din Republica Populara Româna.
În anul 1950 statul comunist creeaza raionul Ludus . În anul 1960 – Ludusul este declarat oras – Apartinea Judetului Cluj . Ulterior a for trecut la Judetul Mures . Din anul 1965 , a facut parte din Republica Socialista România .
În urma reorganizarii administrativ – teritoriale din anul 1967, raionul Ludus este defiintat . De atunci Ludusl a ramas un simplu oras agro-industrial .
În anul 1977, comunitatea noastra a sarbatorit 600 de ani de la prima atestare documentara Dupa revolutia anticomunista din Decembrie 1989, urbea noastra trece prin perioada de tranzitie de la statutul de dictatura la statul de drept , de la economia supercentralizata , planificata , la economia de schimb, de tip capitalist . Restituirea pamânturilor fostilor proprietari , privatizarea intreprinderilor de stat, înfiintarea a sute de intreprinderi mici si mijlocii , patrunderea investitorilor straini, libera initiativa, concurenta, accesul la credite bancare si la credite nerambursabile acordate de Comunitatea europeana, aparitia pietei fortei de munca, libertatea de circulatie fara vize în statele Europei occidentale, încheierea de parteneriate cu oameni a afacerii straini, dreptul de a munci în strainatate, persectivele integrarii în Uniunea Europeana si în NATO sunt numai câteva aspecte ale vietii care au condus la schimbarea mentatitatii ludusenilor . Aspiratia cea mai ardenta a lor, în acest an aniversar, este revigorarea economiei ludusene, asigurarea unui trai decent pentru toti membrii comunitatii .
POPULATIA Populatia orasului a evoluat de 5.085 locuitori în 1930 la 11.794 locuitori în 1966 iar în prezent orasul Ludus are o populatie de 18.667 locuitori |