Istoria unei localitati cu viata sa proprie, deci cu anumite particularitati reprezinta la scara redusa istoria tarii din care localitatea face parte. Tinand cont fie si numai de prima atestare documentara-anul 1257, Iernutul este una dintre cele mai vechi asezari ale judetului Mures. Bineinteles ca pozitia geografica a localitatii, conditiile economice specifice si-au pus amprenta pe dezvoltarea si evolutia de-a lungul secolelor a Iernutului.
Prima atestare documentara a orasului Iernut dateaza din anul 1257, dar in urma sapaturilor arheologice s-au descoperit unele fragmente ceramice apartinand epocii neolitice (4500-2500 i.e.n.) In pofida existentei dovezilor arheologice de necontestat din perioadele anterioare , cel mai vechi document scris care s-a pastrat dateaza abia din anul 1257. La inceputurile sale domeniul Iernutului era proprietate feudala de tip laic. Principala ocupatie a locuitorilor o constituia agricultura si mestesugurile. In anul 1461 Iernutul capata statutul de targ ( oppidum-Radnot ).
De-a lungul timpului in Iernut se tin mai multe congregatii si peste 15 diete ale nobilimii transilvanene. Prima atestare documentara a castelului din Iernut dateaza din anul 1540. Primul recesamant al populatiei a fost efectuat in anul 1786. La data de 08.01.1919 in judetul Mures deci si in localitatea Iernut limba oficiala de stat in administratie a fost declarata limba romana. La Iernut primul primar sub guvernare romaneasca a fost Ioan Ghip, fost participant la primul razboi mondial si membru al garzii nationale din Iernut.
In anul 1944 in lunile septembrie-octombrie in apropierea orasului Iernut s-au dat cele mai grele lupte de pe teritoriul Romaniei din cel de-al doilea razboi mondial. In acest interval scurt de timp si-au pierdut viata 11.000 de militari romani.
In memoria celor care au luptat in acest crunt razboi impotriva trupelor hitleriste si hortyste in satul Sf. Gheorghe, a fost ridicat un monument.
La data de 17.04.1989 localitatea Iernut a devenit oras. Iernutul este un oras infratit cu localitatea belgiana Sint-Katelijne-Waver. |